Gyümölcsös desszertek

Barackos zabsüti:

Hozzávalók 28 db elkészítéséhez:
  • 315 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 170 g xilit (más néven nyírfacukor)
  • 375 g zabpehely
  • 200 g olvasztott vaj
Sárgabarack töltelékhez:
  • 250 g aszalt sárgabarack
  • 170 ml víz
  • 2 evőkanál sárgabarackdzsem

A töltelékhez kis lángon kevergetjük a barackot a vízzel és a dzsemmel, amíg a dzsem megolvad. Addig melegítjük, amíg el nem kezd forrni, majd csökkentjük a hőfokot, de még főzzük 5 percig. Tegyük félre kihűlni. Az edénybe szitáljuk bele a szódabikarbónával elkevert lisztet. Adjuk hozzá a zabpelyhet, a xilitet, a vajat, esetleg egy keveset a töltelékből, és jól keverjük össze őket. A tészta felét nyomkodjuk bele egy sütőpapírral kibélelt, óvatosan olajjal kikent 18x28 cm-es tepsibe. Helyezzük rá a tölteléket, majd a tetejére rakjuk rá a maradék tésztát, és egyengessük el. 35 perc alatt készre sütjük. Elkészíthető fügével vagy datolyával is.

barackos suti

Fűszeres-almás kölespuding:

Hozzávalók 4 kis adaghoz:
  • 1 csésze főtt köles
  • 2-3 db savanykás alma
  • víz, amennyi ellepi
  • kb. ½ tk őrölt fahéj
  • kb. ¼ tk őrölt gyömbér
  • 1 db csillagánizs
  • kb. 2 ek agaveszirup/méz
  • csipet só
  • 1 tk citromlé
Tetejére:
  • 1 marék napraforgómag
  • 1-2 ek fekete szezámmag

A kölest főzés előtt jó alaposan meg kell mosni (9-szer, 10-szer hideg vízben átmosni), amíg a vize átlátszó nem lesz. Ekkor 3-szoros mennyiségű vízzel és egy csipet sóval feltesszük főni egy fazékban, és kb. 25 perc alatt kis lángon, fedő alatt puhára főzzük. Akkor jó, amikor már teljesen szétnyílnak a szemek.

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, kisebb kockákra vágjuk és annyi vízben, amennyi épp ellepi, feltesszük főni. Közben sózzuk, fűszerezzük (fahéj, gyömbér, csillagánizs) és puhára főzzük. A csillagánizst kihalásszuk belőle, utána hozzáöntjük a főtt kölest, és azzal is összerottyantjuk. Mikor már kicsit kihűlt, megédesítjük (a méznél fontos, hogy ne forró ételbe tegyük, hogy az értékes enzimek benne maradjanak). Kevés citromlével ízesítjük, ha kell, még fűszerezzük. Botmixerrel összeturmixoljuk, és a végén, tálaláskor megszórjuk szárazon megpirított napraforgómag és fekete szezám keverékével.

Tipp: a fűszerezés, édesítés mértéke egyéni ízlés kérdése, a megadott mennyiségek csak irányadóak.

kolespuding

Őszi crumble:

Hozzávalók egy kisebb tepsihez vagy sütőtálhoz:
  • 1 kisebb fürt szőlő
  • 2 db banán
  • 6-7 db savanykás alma (pl. Idared)
A morzsához:
  • 10 dkg vaj felkockázva
  • 6 dkg rozsliszt
  • 6 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 3-4 ek méz
  • 2 csapott tk őrölt fahéj
  • 2-3 ek napraforgómag

A szőlőszemeket félbevágjuk, kimagozzuk, a banánt felkarikázzuk, az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk. Egy tűzálló tálba szórjuk a gyümölcsöket, megszórjuk őket kevés őrölt fahéjjal és jól összeforgatjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és betesszük a gyümölcsöket 8 percre.

Közben összegyúrjuk a morzsatészta hozzávalóit, és egyenletesen rámorzsoljuk a sütőből kihúzott gyümölcsökre. Így mennek vissza kb. 25 percre, de a sütőt vegyük vissza 180 fokra. (Ha nagyon barnulna közben, takarjuk le sütőpapírral).

crumble

Datolyás almapuding:

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 4 dl tej
  • 2 db alma meghámozva, lereszelve
  • 4 szem datolya
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt gyömbér
  • pici só
  • 2 ek kukoricaliszt
  • kókuszchips a tetejére díszítésnek

A tejet a reszelt almával, a datolyával és a fűszerekkel egy kis lábasban felforraljuk, és kb. 5 percig főzzük. Ekkor botmixerrel pürésítjük. A kukoricalisztet kevés hideg vízzel csomómentesen elkeverjük, majd szedünk hozzá egy keveset a meleg tejből, elkeverjük, majd az egészet beleöntjük az almás tejbe és folyamatosan kevergetjük. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Kis tálkákba töltjük és miután kihűlt, hűtőben megdermesztjük. Tálaláskor serpenyőben szárazon megpirított kókuszforgácsokat szórunk rá.

almapuding

Zabpelyhes-vörösáfonyás kekszek:

Hozzávalók 20 db-hoz:
  • 110 g vaj
  • 100 g nádcukor,
  • 1 vaníliarúd,
  • 1 tojás,
  • 130 g aprószemű zabpehely,
  • 130 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt ,
  • ½ tk sütőpor,
  • 1/2 tk só,
  • 1 tk őrölt fahéj,
  • ½ tk szódabikarbóna,
  • 150 g aszalt vörösáfonya

Egy keverőtálban keverjük össze a száraz elemeket és az áfonyát. Egy másik tálban keverjük fehéredésig a vajat a cukorral. A vajkrémhez keverjük a tojást és a vaníliamagokat (a vaníliarudat hosszában kettévágjuk, és kikaparjuk a magokat a belsejéből, ezeket használjuk). A vajkrémet forgassuk össze a lisztes, zabos keverékkel, és 15 percet pihentessük ezt követően a hűtőben. Béleljünk ki két sütőlemezt sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztából formázzunk diónyi golyókat, és lapítsuk ki a tenyereink között. Egymástól 2-3 cm távolságra helyezzük el őket a sütőfelületen. 180 fokon 15 percig süssük.

zabpelyheskeksz

Figyelem! Ez az oldal sütiket (cookie-kat) használ.

Amennyiben folytatod a böngészést, azzal elfogadod ezek használatát. Mit is jelent ez?

Elfogadom

A sütik kis szövegfájlok, melyeket a webhely az oldalaira látogató felhasználó számítógépén, illetve mobilkészülékén tárol el. A sütik segítségével a honlap bizonyos ideig megjegyzi a műveleteidet és személyes beállításaid (pl. a felhasználónevet, a nyelvet, a betűméretet és a honlap megjelenítésével kapcsolatos többi egyedi beállítást), így neked nem kell azokat újra megadnod minden egyes alkalommal, amikor honlapunkra ellátogatsz, vagy az egyik lapról átnavigálsz egy másikra.