Egészséges tízóraik ősszel-télen

Sütőtökös palacsinta:

Hozzávalók 7-8 darabhoz:
  • 45 dkg sült sütőtök
  • 3 dkg búzaliszt
  • 3 dkg zabpehelyliszt
  • 12 g sütőpor
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 2 ek olaj
  • kb. 2 dl tej
  • kb. ½ dl olaj a sütéshez

Ha maradt előző napról egy kis sült tök, akkor azt fel tudjuk használni, ha nem, akkor először meg kell sütnünk a tököt. Ehhez félbevágunk egy sütőtököt, a magját egy evőkanállal kivájjuk, kikanalazzuk. A tök húsát hosszában cikkekre, szeletekre vágjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-30 perc alatt puhára sütjük. A sült tököt a héjából kikaparjuk és egy villával szétnyomkodjuk, majd összekeverjük a liszttel, sóval, sütőporral. Hozzáadjuk a villával elkevert tojásokat is, és annyi tejet, hogy egy sűrű palacsintatésztát kapjunk. A végén löttyintünk bele 2 evőkanál olajat is, és kb. 10 percig állni hagyjuk.

A palacsintasütőt vékonyan kiolajozzuk egy szilikon ecsettel, majd egy merőkanállal merünk bele a tésztából és egyenletesen eloszlatjuk benne. Közepes lángon a palacsinta mindkét oldalát megsütjük. Tálaláskor mézet csorgatunk rá és megszórhatjuk darált dióval is.

sutotokpalacsinta

Currys tojáspástétom:

Hozzávalók:
  • 4 db tojás
  • 1 db lila hagyma
  • 4 ek majonéz
  • kb. 4 ek natúr joghurt
  • 2 nagy csipet só
  • ¼ tk frissen őrölt bors
  • 1 csapott tk currypor

A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és apró kockára vágjuk a sárgáját és a fehérjét vegyesen. A lila hagymát is felaprítjuk kis kockákra. A majonézt és a joghurtot összekeverjük, hozzáadjuk a hagymát és a tojást. Megsózzuk, kevés frissen őrölt borssal és kb. 1 csapott tk curryporral ízesítjük.

Tipp: a száraz fűszereket (só, bors, curry stb.) érdemes fokozatosan, több lépésben adagolni az ételhez, és közben kóstolgatni.

currytojaspastetom

Sült sárgarépás kence:

Hozzávalók:
  • 6 db közepes sárgarépa
  • 1 nagy csipet só
  • ¼ tk frissen őrölt bors
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 25 dkg natúr joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 tk só
  • ½ tk őrölt római kömény
  • 1-2 ek olívaolaj
  • 2 marék szezámmag szárazon megpirítva vagy 1-2 ek tahini (szezámpaszta)

A répákat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk (kb. fél centis szeletekre), egy rétegben sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és megsózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olívaolajjal. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 perc alatt puhára sütjük. Közben a szezámmagokat egy kisebb serpenyőben vagy lábasban olaj nélkül (szárazon) megpirítjuk. Óvatosnak kell lenni, mert az olajos magok könnyen megégnek. Kis lángon pirítsuk és közben egy fakanállal kevergessük. Mikor már mozgolódnak a szemek és láthatóan kezdenek itt-ott bebarnulni, elzárhatjuk a lángot. Miután kihűlt, a többi hozzávalóval (joghurt, fokhagyma, só, római kömény, olívaolaj, szezámmag) együtt pürésítjük, majd behűtjük.

sultsargarepaskence

Ánizskapros-cukkinis falatok:

Hozzávalók 6 főre:
  • 2/3 bögre zabpehelyliszt,
  • 1 tojás,
  • 1 ek olíva olaj,
  • 75 ml hideg víz,
  • egy csipet só és fekete bors,
  • 250 g ánizskapor,
  • 250 g cukkini,
  • 1 ek mentalevél felaprítva,
  • 1-2 ek olaj a sütéshez,
  • 1 natúr joghurt + 1 gerezd fokhagyma az öntethez

A lisztet összekeverjük a tojás sárgájával, az olívaolajjal és a vízzel. A tésztát sózzuk, borsozzuk, majd 30 percig hűvös helyen pihentetjük. Reszeljük le az ánizskaprot, és a cukkinit. A mentával együtt keverjük hozzá a tésztához. A tojás fehérjéjét verjük habbá, és gyengéden keverjük hozzá a tésztához. A cukkinis tésztát kevés olajjal kikent teflon serpenyőben kisütjük úgy, hogy kanállal lapos korongokat formálunk belőle. Átnyomott fokhagymát keverünk össze egy doboz natúr joghurttal, amit mellé kínálunk.

Rendkívül finom, és remek vendégváró falatka, vagy akár köret.

cukkinis lepenyke

Csicseriborsókrém gesztenyével:

Hozzávalók:
  • 25 dkg csicseriborsó
  • 1 evőkanál só
  • kb. 1 evőkanál kakukkfű (ízlés kérdése)
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • víz
  • 25 dkg Maroni natúr gesztenye

Előző este áztassuk be a csicseriborsót, így másnap hamarabb megfő. Szódabikarbónás vízben 20 perc alatt készre főzzük. Leöntjük róla a fennmaradt vizet, majd krumplinyomóval összetörjük. Hozzámorzsoljuk a gesztenyét, majd az összes hozzávalót összekeverjük. És már kenhető is. Ajánlott hozzá teljes kiőrlésű kenyér fogyasztása.

csicseriborsogesztenyepure

Figyelem! Ez az oldal sütiket (cookie-kat) használ.

Amennyiben folytatod a böngészést, azzal elfogadod ezek használatát. Mit is jelent ez?

Elfogadom

A sütik kis szövegfájlok, melyeket a webhely az oldalaira látogató felhasználó számítógépén, illetve mobilkészülékén tárol el. A sütik segítségével a honlap bizonyos ideig megjegyzi a műveleteidet és személyes beállításaid (pl. a felhasználónevet, a nyelvet, a betűméretet és a honlap megjelenítésével kapcsolatos többi egyedi beállítást), így neked nem kell azokat újra megadnod minden egyes alkalommal, amikor honlapunkra ellátogatsz, vagy az egyik lapról átnavigálsz egy másikra.