Nasik bűntudat nélkül

Almachips:

Hozzávalók:
  • 3-4 db alma,
  • kiskanálnyi őrölt fahéj

Az almát alaposan megmossuk, majd eltávolítjuk a magházat egy almafúróval. Egy széles pengéjű éles késsel kb. 1,5 mm vastag, egyenletes szeletekre vágjuk. A sütőt előmelegítjük 110 fokra, légkeveréses sütésre állítjuk. Egy tepsibe szilikonos papírt teszünk, erre helyezzük egymás mellé az almaszeleteket (egy tepsibe kb. 1-2 db alma fér el). Megszórjuk fahéjjal. 45 percig szárítjuk úgy, hogy a sütő ajtaját egy kanállal résnyire támasztjuk. Egymás alá több tepsi is behelyezhető, de időnként meg lehet cserélni őket.

almachips

Édesburgonyachips:

Hozzávalók:
  • 3 db édesburgonya,
  • 1 dl olívaolaj,
  • kiskanálnyi tengeri só

Az édesburgonyát alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd egy uborkagyalun vékony karikákra reszeljük. Egy tálban meglocsoljuk alaposan olívaolajjal, jól átforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntve jól széthúzzuk, hogy ne legyenek vastagon egymáson a burgonyaszirmok. 220 fokon 20 perc alatt ropogósra sütjük. Közben, egyszer meg lehet forgatni, hogy mindkét oldalán megpiruljon. Mikor kivettük a sütőből, akkor sózzuk, lehetőleg darabos tengeri sóval.

edesburgonyachips

Diós-zabpelyhes keksz:

Hozzávalók kb. 45 darabhoz:
  • 24 dkg aprószemű zabpehely,
  • 24 dkg vaj felkockázva,
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
  • 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
  • 14 dkg méz,
  • 5 dkg darált dió,
  • ½ tk őrölt fahéj,
  • csipet só
  • A kenéshez: 1 db tojás
  • Tetejére: dió

A hozzávalókat egy nagy tálban kézzel összegyúrjuk, majd két gombócban fóliába tekerve 1 órára behűtjük. Utána lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és kekszkiszúrókkal kiszaggatjuk. A tetejüket egy villával elhabart tojással megkenegetjük és dióval díszítjük. 180 fokos sütőben 11 percig sütjük.

dioszabhelyheschips

Egzotikus alma:

Nagyon egyszerű, nagyon mutatós, olcsó és rendkívül finom.

Hozzávalók:
  • 10 db közepes nagyságú alma
  • 50 dkg natúr gesztenyemassza
  • rumaroma (vagy rum)
  • 15 dkg vaj
  • xilit, amiből 15 dkg porrá őrölt (hívják nyírfacukornak is :)
  • 1 db vaníliarúd
  • 10 db friss ananászkarika
  • 2 db narancs
  • 1 db citrom

A gesztenyemasszát beízesítjük rummal és xilittel ízlés szerint, majd összekeverjük vele a vajat, a vaníliarúdból kikapart magokat és a 15 dkg porrá őrölt xilitet. Az almák magházát kiszedjük, és egy citrom levével és héjával együtt egészben megpároljuk. Az ananászszeletekre teszünk egy vékony réteg gesztenyemasszát, majd ráhelyezzük a kihűlt almákat, amiket megtöltünk gesztenyekrémmel. A tetejére narancsszeleteket vágunk. A gesztenyekrém helyett használhatunk simán csak ízesített gesztenyemasszát, így is ugyanolyan finom lesz, viszont rengeteg kalóriát megspórolhatunk a vaj kihagyásával.

egzotikus_alma

Áfonyás-citromos keksz:

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
  • 12 dkg puha vaj
  • 6 dkg nádcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom leve
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya
  • 15 dkg fehér tönkölyliszt
  • 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • csipet sütőpor
  • csipet só
A tetejére:
  • 1 tojásfehérje villával elkeverve
  • kevés nádcukor

A puha vajat a cukorral és a tojássárgájával robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 20 percre hűtőbe rakjuk, majd lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütjük, majd megkenjük a kekszeket tojásfehérjével, megszórjuk egy kevés nádcukorral és pár perc alatt készre sütjük.

afonyascitromoskeksz

Figyelem! Ez az oldal sütiket (cookie-kat) használ.

Amennyiben folytatod a böngészést, azzal elfogadod ezek használatát. Mit is jelent ez?

Elfogadom

A sütik kis szövegfájlok, melyeket a webhely az oldalaira látogató felhasználó számítógépén, illetve mobilkészülékén tárol el. A sütik segítségével a honlap bizonyos ideig megjegyzi a műveleteidet és személyes beállításaid (pl. a felhasználónevet, a nyelvet, a betűméretet és a honlap megjelenítésével kapcsolatos többi egyedi beállítást), így neked nem kell azokat újra megadnod minden egyes alkalommal, amikor honlapunkra ellátogatsz, vagy az egyik lapról átnavigálsz egy másikra.