Ráérős hétvégi reggeli a családnak

Túrós gofri:

Hozzávalók 8 db-hoz:
  • 125 g túró
  • 60 g olvasztott vaj
  • 3 ek nádcukor
  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 125 ml langyos tej
  • 3 tojás

A túrót az olvasztott vajjal, a langyos tejjel, a cukorral és a liszttel, valamint a 3 tojás sárgájával összekeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a gofritésztába. Gofrisütőben kisütjük. Ha nincs gofrisütőnk, serpenyőben is kisüthető. Agavé vagy juharsziruppal meglocsolva fogyasszuk.

turosgofri

Fűszeres sütőtökkenyér:

Hozzávalók 1 szögletes sütiformához:
  • 10 dkg fehér búzaliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 25 dkg sütőtökpüré (sült tök húsa villával összenyomkodva)
  • 2 db tojás
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg nádcukor vagy nyírfacukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 marék tisztított dió felaprítva
  • csipet só
  • ½ tk őrölt fahéj
  • ½ tk őrölt gyömbér
  • ¼ tk őrölt szerecsendió
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg

A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk (lisztek, sütőpor, szódabikarbóna, só, porfűszerek). Egy másik tálban kézi habverővel habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a sütőtökpürét, végül beleforgatjuk a száraz hozzávalókat (lisztek, sütőpor, szódabikarbóna, só, szárított fűszerek) és a felaprított diót is. A tésztát egy szögletes sütőformába simítjuk (ha nem szilikon, akkor kivajazzuk, kilisztezzük), és 180 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta: egy hústűt szúrunk bele több helyen, és ha már nem lesz ragacsos a tű, száraz marad, akkor elkészült a sütink, elzárhatjuk a gázt.

sutotokkenyer

Banános grízpuding:

Hozzávalók 4 főre:
  • 6 dl tej
  • 6 dl víz
  • 2 marék mazsola
  • ½ tk őrölt fahéj
  • ¼ tk őrölt gyömbér
  • ½ tk őrölt kardamom
  • csipet só
  • 2 tk citromlé
  • 2 csapott tk holland kakaópor
  • kb. ¾ bögre búzadara
  • ¼ bögre búzakorpa
  • 2 db banán hosszában elfelezve és felkarikázva
  • 2 tk földimogyoróvaj ( vagy helyette: 4 ek földimogyoró szárazon megpirítva, felaprítva)

A tejet és a vizet egy fazékban felforraljuk, közben a mazsolát is hozzáadjuk, és a száraz fűszerekkel ízesítjük. Picit megsózzuk, kevés citromlevet adunk hozzá, meg egy kis holland kakaót. Mikor felforrt, kevergetés közben beleszórjuk a darát (a sűrűségét ízlésünk szerint állítsuk be, attól függően, hogy hígabban vagy sűrűbben szeretjük), és megfőzzük. A legvégén beleforgatjuk a banánt, és elkeverünk benne 2 tk földimogyoróvajat (vagy hozzáadunk 4 evőkanál pirított, aprított földimogyorót). Aki édesszájú, keverhet még bele egy kis mézet vagy juharszirupot is.

bananosgrizpuding

Spenótos rántotta:

Hozzávalók 4 főre:
  • 40-60 dkg hagyományos spenótfőzelék,
  • 8 tojás,
  • 40 dkg reszelt sovány sajt,
  • só, bors,
  • 2 ek olaj.

A felvert, fűszerezett tojásokat olajjal kikent teflonserpenyőbe töltjük. Amikor az egyik fele megsült, rászórjuk a reszelt sajtot. A sajt tetejére halmozzuk a spenótfőzeléket, majd kettéhajtjuk.

spenotosrantotta

Bircher müzli:

Hozzávalók 4 főre:
  • 200 g zabpehely
  • ½ tk őrölt fahéj
  • 500 ml 100%-os almalé
  • 4 db reszelt alma
  • 200 g friss gyümölcs (legjobb bogyós gyümölccsel, mi ribizlit és málnát tettünk bele)
  • kókuszreszelékkel is ízesíthető még

Az összetevőket egy nagy tálba öntjük, jól összeforgatjuk, majd legalább 5 percre állni hagyjuk. Este is elkészíthető (ilyenkor már kész a másnapi reggeli).

birschler muzli