Ma én főzöm az ebédet

Minestrone - olasz zöldségleves:

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 nagy sárgarépa
  • 3 szál zellerszár apróra vágva
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 nagy cukkini 1 cm-es kockákra vágva
  • 1 paradicsomkonzerv (darabolt paradicsommal)
  • 5 dkg gersli ( árpagyöngy)
  • frissen őrölt bors
  • 10 dkg főtt fehérbab (konzerv)
  • kb. 1,5 l víz
  • tálaláshoz pesto és frissen reszelt parmezán

Egy nagy lábosban felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk az apróra vágott hagymát, sárgarépát, zellert, és 20 percen keresztül pároljuk, amíg teljesen összeesik. Néha megkeverjük és vigyázunk, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a paradicsomdarabokat és a gerslit, majd sózzuk, borsozzuk és felöntjük a vízzel. Lefedve főzzük 15 percig, majd hozzáadjuk a cukkinit és a főtt fehér babot. Ezekkel együtt további 5 percig főzzük. Forrón tálaljuk, pestót és frissen reszelt parmezánt teszünk minden tányérba.

minestrone

Lahmacun – török pizza:

Hozzávalók a tésztához:
  • fél kocka friss élesztő
  • 1 púpozott tk só
  • 1 tk nádcukor
  • 3 ek olívaolaj
  • 3,5 dl langyos víz
  • 50 dkg búzaliszt
A tetejére:
  • 25 dkg darált marhalapocka
  • 3 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 40 dkg aprított, hámozott paradicsom (konzerv)
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • kis csokor petrezselyem felaprítva
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • ¼ tk frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
  • 1 db citrom gerezdekre vágva
  • 1-2 db lila hagyma felaprítva
  • 2-3 ek aprított petrezselyem
  • 1 doboz tejföl

Először a pizzafeltétnek valókat állítjuk össze. A konzerv hámozott paradicsomot egy szűrőbe öntjük és hagyjuk lecsepegni – csak a paradicsom húsára lesz szükség. A darált húst egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a lecsepegtetett paradicsomot, az aprított fokhagymát, 1 ek sűrített paradicsomot, az aprított petrezselymet. 5 ek olívaolajat is öntünk hozzá, és ízesítjük 1 tk sóval és ¼ tk frissen őrölt fekete borssal. Az egészet jól elkeverjük és állni hagyjuk 15 percet. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tálaláshoz szükséges lila hagymákat megtisztítjuk, feldaraboljuk és lesózzuk, majd 10 percig állni hagyjuk (így a hagyma veszít a nedvességéből, és ezáltal az erejéből is, nem lesz olyan csípős).

Ezután begyúrjuk a pizzatésztát. Egy tálba öntjük a langyos vizet, hozzáadjuk a cukrot és az olajat, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felhabosodni (a víz tetején egy idő után hab keletkezik, ez jelzi, hogy az élesztő friss, az élesztőgombák „beindultak”). Utána az egészet egy keverőtálba öntjük, megsózzuk és a lisztet fokozatosan adagolva a robotgép dagasztókarjával (két megcsavart fémpálcika) rugalmas tésztává gyúrjuk. Egy idő után, mikor már összeállt, kézzel folytatjuk a műveletet, míg a tészta el nem válik az edény falától. Ekkor vékonyan kiolajozzuk az edényt, és egy konyharuhával letakarva kb. 15 percig kelni hagyjuk. Utána kilapogatjuk belőle a levegőt és kisebb adagokat tépünk belőle, és azokat amilyen vékony körré csak tudjuk, kinyújtjuk. Ekkor a sütőlapra helyezzük a kört, megkenjük a húsos feltéttel úgy, hogy a peremén hagyunk egy kb. 1 cm-es üres sávot. Legalsó szinten sütjük a lepényeket 10-12 percig.

Tálaláskor meglocsoljuk citromlével, megszórjuk a besózott hagymával, petrezselyemmel és tejfölpöttyöket teszünk rá.

Feltekerni ekkor még nem lehet, de miután egymásra rakva állnak egy kicsit a tányéron, átnedvesednek és ekkor már palacsintaszerűen feltekerhetők.

torokpizza

Mézeskalács-fűszeres sütőtökkrémleves:

Hozzávalók 4 kisebb adaghoz:
  • 80 dkg sütőtök
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 4 dkg vaj
  • 2 ek méz
  • 1 db alma
  • 1 db narancs leve
  • kb. 1 l víz (amennyi ellepi)
  • 1 dl tejszín
  • 1-2 tk mézeskalácsfűszer

A tetejére: kókuszchips szárazon megpirítva

A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk és a vajjal együtt egy fazékba dobjuk. Kis lángon, kevergetve üvegesre pirítjuk, vigyázva, hogy a vaj oda ne kapjon. Rácsorgatjuk a mézet, kicsit kevergetjük, hagyjuk, hogy karamellizálódjon. A meghámozott, felkockázott sütőtököt is hozzáadjuk, átforgatjuk, majd felöntjük kb. 1 l vízzel (annyival, amennyi ellepi).

Forrás után megsózzuk, majd félig lefedve közepes lángon puhára főzzük. Közben az almát is hozzáadjuk megpucolva, kimagozva, szeletekre vágva. Mikor már puhák, levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáöntjük a narancslevet és a tejszínt, és kis lángon épp csak hagyjuk felforrni. A legvégén ízesítjük a mézeskalácsfűszerrel. Tálaláskor megszórjuk a kókuszchipsszel.

sutotok

Zöldséges-csirkés pirított tészta:

Hozzávalók:
  • ½ dl olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 cm-nyi friss gyömbér
  • 2 csirkecomb kifilézve, csíkokra vágva vagy 1 filézett csirkemell fele
  • 1 csapott ek kukoricakeményítő
  • 1 tk só
  • ¼ fehér káposzta
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db kápiapaprika
  • 1 db lila hagyma
  • 1 ek rizsecet
  • 3 ek szójaszósz
  • 1-2 ek napraforgómag
  • kb. 30 dkg főtt spagetti tészta

A káposztát és a paprikát csíkokra vágjuk, a répát gyufaszálra, a hagymát félkarikákra. A felcsíkozott csirkehúst megsózzuk és összeforgatjuk a kukoricakeményítővel. A fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk és felaprítjuk, a többi hozzávalót a kezünk ügyébe készítjük. Egy wokban kevés olajat hevítünk, rádobjuk a fokhagymát és a gyömbért, közepes lángon kicsit kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkefalatokat is, és fehéredésig sütjük. (Először 1-2 percig hagyjuk nyugiban pirulni a húst, ne kevergessük, csak utána forgassuk át, majd megint nyugi.) Pár perc múlva, mikor már kifehéredtek, átsültek a husik, kiszedjük őket, újabb olajat öntünk a serpenyőbe, és rádobjuk a káposztát és a paprikát, majd 1 perc múlva mehet bele a hagyma és a répa is. Közben megsózzuk, megszórjuk a napraforgómaggal, meglocsoljuk egy kevés rizsecettel, majd hozzáadjuk a szójaszószt is. Amikor már roppanósak a zöldségek, beleforgatjuk a húst és a kifőtt tésztát, és fél perc múlva elzárjuk a gázt.

csirkespiritottteszta

Reform rántott hús:

Hozzávalók 5 főre:
  • 5 szelet csirkemell megmosva
  • 4 tojás
  • 100 g búzakorpa vagy zabkorpa
  • 100 g zabliszt vagy rozsliszt
  • olíva olaj

A húsokat megszórjuk Vega mixszel és sóval, majd megforgatjuk zablisztben, tojásban, búzakorpában. Alacsony hőfokon, fedő alatt lassan kisütjük olajjal kikent teflon vagy kerámia serpenyőben.

rantotthus